Semco-Stijl

Ondernemer Ricardo Semler lapt alle regels van organisaties aan zijn laars. Hij is president-directeur van het succesvolle Semco S/A, wereldwijd beroemd om zijn ongebruikelijke werkomgeving.

Democratie in de meest zuivere vorm 

Het inspirerende verhaal van de meest opzienbarende werkplek ter wereld. Semco is in Brazilië het meest geliefde bedrijf om voor te werken: zonder vaste werktijden en andere verplichtingen, zoals bedrijfskleding. Velen bepalen zelf hoeveel ze verdienen, werknemers kiezen en beoordelen zelf hun baas, financiële informatie is beschikbaar voor iedereen – En er wordt winst gemaakt, veel winst. Bij Semco werken ze in Semco-stijl: een nieuwe, menselijke, productieve, stimulerende en in alle opzichten lonende manier van werken. 'Semco-stijl' inspireert en daagt uit tot een nieuwe manier van werken.

Wat kun je leren van Ricardo Semler?

Hij maakte van zijn werknemers compagnons, inclusief winst- en risicodeling. En hij verwijderde daartoe een groot deel van de managementlagen uit zijn zeer succesvolle Braziliaanse bedrijf. Tucht en orde maakten plaats voor motivering door betrokkenheid. Het ideale plaatje, zo lijkt het. Alsof je werknemers ineens ruimte geeft om in alle vrijheid mee te bouwen aan de toekomst van de onderneming! Zij mogen namelijk niet slechts meedenken, ze beslissen echt mee, zoals in een ware democratie.

Semler’s ideeën zijn uitdagend.

Toch is Semler's model moeilijker in te voeren dan het lijkt. Het is geen anarchie, het management wordt als het ware verdeeld over de werknemers. En betrokkenheid betekent lang niet altijd een vast dienstverband. Het gebrek aan vastigheid moet dan worden gecompenseerd, door de medewerkers volop te laten meedelen in de winst. Het ideale gevoel van eigenaarschap bij iedereen, zodat elke werknemer kan en wil bijdragen aan verbetering, komt dan vanzelf dichterbij.